top of page

VOS-TURNHOUT VIERT 11 JULI

De Vlaamse feestdag op 11 juli verliep in Turnhout alweer anders dan de vorige jaren. In 2019 wilde het nieuwe stadsbestuur geen traditionele viering organiseren aan het monument van Jozef Simons, een vooraanstaand lid van VOS-Turnhout.

De Vlaamse feestdag op 11 juli verliep in Turnhout alweer anders dan de vorige jaren. In 2019 wilde het nieuwe stadsbestuur geen traditionele viering organiseren aan het monument van Jozef Simons, een vooraanstaand lid van VOS-Turnhout. Dit jaar liet het bestuur in juli geen vieringen toe o.w.v. corona omdat het volgens hen praktisch niet te organiseren viel. Nochtans hadden wij samen met het Davidsfonds een voorstel ingediend om zelf voor een beperkte groep van 50 mensen aan het monument een viering te houden. Maar ons voorstel kon het stadsbestuur niet overtuigen en we kregen een weigering. Dankzij overleg achter de schermen door gemeenteraads- en kamerlid Reccino Van Lommel mochten we uiteindelijk (op voorwaarde dat er geen reclame gemaakt werd, want dat zou tot een samenscholing kunnen leiden) een korte viering houden.

Tot onze vreugde daagden er op zaterdag 11 juli om 11.00 uur een 40-tal sympathisanten op, die al rechtstaand en met de nodige afstand in een boog rond het monument, de viering mee volgden.

VOS-voorzitter Dirk Mertens verwelkomde en bedankte de aanwezigen, kaderde Jozef Simons en leidde zijn gedicht ‘Eenzaamheid’ uit de bundel ‘Kleine Garve’ in. Dat gedicht past zeker in deze tijd waar ouderen afgezonderd worden en contacten slechts binnen de eigen bubbel kunnen. De eenzaamheid knaagt.


Daarna werden er door de kinderen bloemen neergelegd bij het monument van Jozef Simons van wie iedereen de strijdliederen ‘Voor outer en heerd’ en ‘Kempenland’ kent. Hij is tevens de auteur van ‘Het frontlied’ en de oorlogsroman ‘Eer Vlaanderen vergaat’.

Vervolgens werd het gedicht ‘De oude appelboom’ voorgedragen na een verwijzing naar de toestand van de Vlaamse Beweging. Zou deze beweging ook geen vruchten meer dragen en omgehakt worden? Wij willen in ieder geval daarvoor niet verantwoordelijk zijn en willen ons voor die Vlaamse Beweging blijven inzetten door volop achter de drie pijlers van VOS te blijven staan: een degelijk ‘zelfbestuur’ waar we trots op kunnen zijn, ‘godsvrede’ tussen alle strijdende partijen van welke strekking ze ook zijn en ‘Nooit meer oorlog’ in een tijd waar onze aandacht vooral naar het welzijn van de mensen moet gaan.

De viering werd trots afgesloten met het zingen van ons Vlaams volkslied ‘De Vlaamse Leeuw’.

Na de viering trokken een aantal VOS-leden naar brasserie ‘De Koeiketel’, waar het bestuur hen een Vlaams aperitief van het Vlaamse wijnhuis Genoels-Elderen aanbood en de leden samen een hoofdgerecht en dessert nuttigden. Zo werd deze feestdag op een gezellige en Vlaamse manier afgesloten.

Dirk Mertens

bottom of page