top of page

VOS BEZOCHT HET HELDENHULDEZERKJE VAN ALBERT DANCKAERT IN WOUBRECHTEGEM

Eerder dit jaar bezochten vrijwilligers van VOS Vlaamse Vredesvereniging het graf van dhr. Albert Danckaert in Woubrechtegem, een hedendaagse deelgemeente van Herzele.

Eerder dit jaar bezochten vrijwilligers van VOS Vlaamse Vredesvereniging het graf van dhr. Albert Danckaert in Woubrechtegem, een hedendaagse deelgemeente van Herzele.

Albert was een ‘V.O.S.’ van het eerste uur. Hij stierf in 1937 op 44-jarige leeftijd als laat slachtoffer van het oorlogsgas. Bij zijn overlijden erkenden de Vlaamse oud-strijders hun ‘kampgenoot’ als een man die de les van de oorlog en van het Vlaamse leed aan het front goed had begrepen:

“Albert vriend, rust in vrede. Wij zullen uwen strijd voor Vlaanderen en den Vrede voortzetten en met Gods hulp voltrekken tot de uiteindelijke zege. Uwe duurbare familie, uwe vrouw, uw kindje, zullen de trouwe kameraadschap die ons aan elkaar verbond, niet ontbeeren.”

Een jaar na Alberts dood, op 1 mei 1938, organiseerden de ‘V.O.S.sen’ een herdenkingsplechtigheid aan zijn graf. Meer dan 400 personen woonden de inhuldiging van zijn heldenhuldezerkje die dag bij.

Staf Van Nuffel, voorman van V.O.S.-Aalst, verklaarde er:

“Vriend Albert, ge zijt niet dood, uw geest blijft onder ons, en alle inwoners van Woubrechtegem zullen iedere maal ze ter kerke komen uw geest zien stralen en de woorden ‘Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Christus’.”

VOS is Albert nog niet vergeten. Dankzij de opknapbeurt die het onleesbaar geworden zerkje genoot en het opschrift dat we opnieuw aanbrachten, zal geen enkele passant nog onwetend langs zijn graf kunnen wandelen.

bottom of page