top of page

INFLATIE HELPT VIVALDI REGERING EEN AARDIG HANDJE TIJDENS BEGROTINGSOPMAAK

Brussel, 11 oktober 2022 - Terwijl de federale overheid naarstig op zoek gaat naar nieuwe inkomsten en beperkte besparingen, wordt ze handig geholpen door de inflatie.

Brussel, 11 oktober 2022 - Terwijl de federale overheid naarstig op zoek gaat naar nieuwe inkomsten en beperkte besparingen, wordt ze handig geholpen door de inflatie. De inflatie zorgt ervoor dat de overheid viermaal langs de kassa kan passeren. Zo stelde Vlaamse ondernemer Fernand Huts zelf vast tijdens de 4de Lustrum-viering van Pro Flandria op 1 oktober.

Volgens Huts is het duidelijk dat de federale overheid zich in de handen mag wrijven met deze inflatie. “De staatsschuld verdampt jaarlijks met 10%. Dat is voor deze regering goed nieuws, maar zeker niet voor de werknemers en de ondernemers.” Huts vindt het verbazingwekkend dat hier amper over gesproken wordt. “Een inflatie van 10% wil zeggen dat het voor de werkgevers 13,5% inhoudt. Op elke 100 euro die ze meer moeten betalen komt de sociale zekerheid nog eens 35 euro extra aanrekenen. Voor de werknemer moet daar dan nog eens zijn sociale zekerheidsbijdrage afgetrokken worden en met een gemiddelde belastingschaal van rond de 46% blijft er van de 100 euro opslag nog een schamele 40 euro over. Om en bij. Dus niet tot op de euro uitgerekend.”


Het is duidelijk dat de overheid zonder enige extra inspanning het verschil tussen 135 en die 40 euro in eigen zak kan steken. In die zin is het eerdere pleidooi van Fernand Huts voor een energiecheque ook perfect verdedigbaar. Op dat moment krijgt wie werkt het bedrag netto in handen. Dat Vivaldi op dit moment mordicus vasthoudt aan de indexkoppeling is vanuit dat oogpunt perfect begrijpbaar. Elke verhoging van het brutoloon is een verrijking voor de staatskas waarbij tegelijk de staatsschuld ook nog eens als sneeuw voor de zon verdwijnt. Of de voorzitter van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, nu pleit voor omzichtigheid hierin, valt in dovemansoren bij de Vivaldiploeg. Het ogenschijnlijke pleidooi voor koopkrachtversterking is een pleidooi voor de galerij en in geen enkel geval oprecht te noemen. Deze Belgische ploeg doet er alles aan om de overheidsfinanciën aan te dikken via belastingen maar komt er niet openlijk voor uit. Wie werkt wordt in dit land benadeeld. Responsabilisering zal er op die manier nooit komen en een werkzaamheidsgraad van 80% bereiken in Wallonië is op die manier een lachertje. Eerder al stelde tijdens een colloquium gewezen federaal minister Koen Geens vast dat er niks nog werkt in België. Het OVV stelt enkel vast dat wat wel nog werkt zijn de belastinginkomsten alleen worden ze niet ingezet zoals het hoort en gaat de steun niet naar de juiste doelgroepen.

bottom of page