top of page

IN MEMORIAM JOE ENGLISH EN DE IJZERFRONTSOLDATEN 1 SEPTEMBER 2018

Kunstenaar en IJzersymbool Joe English is u vast niet onbekend. Joe English wordt op 5 augustus 1882 in Brugge geboren als zoon van een Ier en een Vlaamse.

Beste VOSsen en sympathisanten,

Kunstenaar en IJzersymbool Joe English is u vast niet onbekend. Joe English wordt op 5 augustus 1882 in Brugge geboren als zoon van een Ier en een Vlaamse. Hij volgt een artistieke opleiding in Brugge en breidt een vervolg aan zijn scholing bij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zijn talent wordt niet veel later waargenomen en gelauwerd in prestigieuze wedstrijden. Voorbeelden daarvan zijn de tweede prijs in Rome in 1904 en 1907 en de Godecharlesprijs in 1907. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt hij opgeroepen als infanterist en wordt hij opgemerkt door professor Daels, voor wie hij aan de slag gaat in Veurne. In zijn vrije tijd maakt Joe schilderijen en voor zijn frontmakkers maakt hij geregeld schetsen en sluitzegels. Niet het minst is hij bekend voor zijn ontwerp van het Heldenhuldekruis voor de heldenhuldezerkjes van Vlaamse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. In de frontkliniek L’Océan II te Vinkem kosten de gevolgen van een blindedarmontsteking hem in de nacht van 31 augustus 1918 uiteindelijk het leven. Ondanks zijn korte leven laat hij een breed oeuvre van artistiek werk na en gaat hij de geschiedenis in als vormgever van de idealen van de Vlaamse Beweging.

Honderd jaar na zijn overlijden ontwikkelde de vzw Joe English, kunstschilder samen met VOS Vlaamse Vredesvereniging, Aan de IJzer-vzw en andere partners een uitgebreid programma om zijn nagedachtenis te eren.

Op zaterdag 1 september 2018 vindt de slotviering plaats van dit In Memoriam-project.

We nodigen u en uw familie en vrienden van harte uit voor deze plechtigheid. Mogen we u vragen dit initiatief met stip op te nemen in uw agenda en uw aanwezigheid uiterlijk 20 augustus te bevestigen aan het secretariaat van VOS Vlaamse Vredesvereniging via info@vosnet.org of telefonisch via het nummer 03/213.35.85. Van harte bedankt ook om dit initiatief met uw achterban te delen.

In Memoriam Joe English * 1 september 2018 *
Programma
Vanaf 14.00 u. Ontvangst aan de IJzertoren (IJzerdijk 49, 8600 Diksmuide)

14.30 u. Alle aanwezigen krijgen de keuze tussen:

– Geleid bezoek aan de tentoonstelling ‘Joe English, van inspirerende kunst tot propaganda’.

– Film ‘Brieven van Joe English, tijdens WO I’ in het auditorium voorgelezen door de leerlingen van het College in Veurne.*

15.00 u. Wissel van de groepen voor film of tentoonstelling.

16.00 u. Bloemenhulde in de crypte

Verwelkoming en duiding – Sam Vanoverschelde (in naam van familie English)
De betekenis van Joe voor alle overleden frontsoldaten – Tosca Van Goidsenhoven (VOS Vlaamse Vredesvereniging)
De aanwezigheid van Joe English vandaag en morgen – Jan Bockaert (Aan de IJzer)
Samenzang met het St.-Niklaaskoor van Diksmuide onder leiding van dirigent Christophe Deckers.

Wij nodigen alle aanwezigen uit om samen met het koor een aantal liederen (Lied van mijn land, Vrede voor jou, Danny Boy, … ) mee te zingen.

Tot slot krijgen de aanwezigen de gelegenheid om een bloem te leggen bij één van de Heldenhuldezerkjes naar eigen keuze.

bottom of page