top of page

104 JAAR NA DE BEVOLEN MOORD OP HENRI REYNS: EERHERSTEL

Op zondag 19 mei a. s. te 11.00u zullen VVB en VOS Vlaamse Vredesvereniging, te Oostvleteren voor de tweede maal de tijdens W.O. I terechtgestelde soldaat Henri Reyns herdenken.

Op zondag 19 mei a. s. te 11.00u zullen VVB en VOS Vlaamse Vredesvereniging, te Oostvleteren voor de tweede maal de tijdens W.O. I terechtgestelde soldaat Henri Reyns herdenken. Reyns werd te Oostvleteren geëxecuteerd op 17 mei 1917, beschuldigd van o. a. “desertie in het zicht van de vijand”. Zijn tragisch verhaal begint einde september 1914 tijdens de zware gevechten bij de inval van het Duitse leger. Reyns geraakt gewond maar blijkbaar niet alleen fysiek ook mentaal. Hij herstelde gedurende vijf maanden in een legerhospitaal en werd nadien gedurende een maand tewerkgesteld in een munitiedepot nabij Calais. Begin april 1915 wordt hij opnieuw goedgekeurd voor militaire dienst en teruggestuurd naar zijn eenheid, het eerste regiment karabiniers, in de buurt van Pollinkhove. Toen hij kort daarna met zijn compagnie naar een voorpost werd gestuurd liep hij voor de tweede maal een zware mentale klap op, “oorlogstrauma” zou men het vandaag benoemen. Nadien weigerde hij tot viermaal toe om de vuurlinie in te trekken. De krijgsraad kende geen genade en op 17 mei 1915 werd hij op een weide van hoeve Ameloot in Oostvleteren aan een paal vastgebonden, geblinddoekt en neergeschoten. “Als voorbeeld” zo omschreef en verantwoordde generaal De Ceuninck Reyns’ terechtstelling.

Dag op dag 100 jaar later, op zondag 17 mei 2015, werd een eerste herdenking door VVB en VOS georganiseerd. Nu vier jaar later volgt een tweede herdenking als “eerherstel” voor deze eenvoudige arbeidersjongen uit Daknam, voor wie de francofone officierenkaste in de krijgsraad geen begrip kon opbrengen. Nu 104 jaar na die bevolen moord stelt het gewone Vlaamse voetvolk een gebaar van eerherstel, aangezien van overheidswege 104 jaar na de feiten verontschuldigingen achterwege blijven. Een eenvoudig gedenkteken aan de hoeve waar Reyns werd terechtgesteld, zal dan tijdens een sobere en serene herdenking onthuld worden.

Plaats en uur van afspraak: zondagvoormiddag 19 mei a. s. te 11.00u stipt, Oostvleterendorp 1, ter hoogte van de kerk in Oostvleteren.

Verloop van de herdenking: in stille optocht vanaf het dorpsplein tot aan de hoeve Ameloot, Boterweg 5. Nadien een korte toespraak, afgewisseld met enkele gedichten en het mooie lied over Reyns door Walter Evenepoel, onthulling van het gedenkteken en een bloemenhulde. Voorziene einde: tegen 12.00u-12.15u.

Net zoals vier jaar geleden wordt door VVB en VOS uitdrukkelijk gevraagd partijpolitieke symbolen en vlaggen, ook verenigingsvlaggen, thuis te laten. Het is die dag de leeuwenvlag die ons bindt!

bottom of page