Vredesfietseling blaast 40 kaarsjes uit (18 t.e.m. 21 augustus 2016)

Vredesfietseling blaast 40 kaarsjes uit (18 t.e.m. 21 augustus 2016)
  •   01/07/2016
  •   VOS

In 1977 rijpte in de VUJO-kernen van Leuven en Gent eenzelfde idee: met de fiets naar de IJzerbedevaart fietsen. Op vrijdag trok men vanuit Leuven naar het college van de paters Jozefieten in Melle. Op zaterdag sloot een groep uit Gent aan en werd naar Diksmuide gereden, waar in tenten op één of andere weide buiten de stad werd overnacht. De Vredesfietseling zag het levenslicht.

Zeker in de jaren 1980 kende de Vredesfietseling een enormVredesfietseling_40ste editiee groei. Na enkele jaren werd ook vanuit de Kempen een Vredesfietseling via Antwerpen en het Waasland georganiseerd. Nog enkele jaren later kwam er een derde Vredesfietseling vanuit het Meetjesland bij. Rond de tiende Vredesfietseling werd de tocht met een dag verlengd. De Vredesfietseling vertrok voortaan vanuit het symbolische Voeren, waar toen nog ene José Happart, de plak zwaaide. Deze antiflamingant werd bekend door zijn verzet tegen de overheveling van Voeren naar de Nederlandstalige provincie Limburg.

De Vredesfietseling groeide uit tot een enorme organisatie met op het hoogtepunt meer dan 300 deelnemers vanuit de verschillende vertrekpunten samen. Na enkele jaren konden de deelnemers op de IJzerweide overnachten. In ruil werd gevraagd om mee te werken aan de IJzerbedevaart: bewaking tijdens de nacht in de woelige jaren 1990, meehelpen aan de regie, stewards, de weide opruimen na de IJzerbedevaart enz. De Vredesfietseling was tot diep in de jaren 2000 nog redelijk succesvol. Er was een min of meer vast parcours. Op donderdag werd van Voeren naar Leuven gefietst. Op vrijdag naar Gent (later Laarne), en dan op zaterdag naar Diksmuide. Onderweg werden er vormende en ontspannende activiteiten ingericht.

Toen de Volksunie in 2001, enkele weken na de 25ste Vredesfietseling, uit elkaar spatte, werd gevreesd voor het voortbestaan. Enkele oudgedienden wilden absoluut voortdoen. Deze unieke fietstocht mocht niet verloren gaan. Na enkele jaren ontstond een samenwerkingsverband tussen Prego, jong N-VA, IJzerbedevaartcomité, VOS en VOS Brussel. Enkele jaren later vielen VOS-Brussel en Prego weg en werd het moeilijker om nieuwe jongeren te werven. Had het nog zin de Vredesfietseling te blijven organiseren? Zeker toen de IJzerbedevaart naar 11 november verhuisde, cumuleerden de twijfels. Maar met de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog al in zicht, werd een nieuw doel gevonden. Tussen 2014 en 2018 wordt ingespeeld op wat er 100 jaar geleden is gebeurd.

Na Nieuwpoort in 2014 en Ieper in 2015, is Poperinge dit jaar aan de beurt. Deze stad was samen met Veurne de enige Vlaamse stad die niet bezet was door Duitsers. Er was toen een voornaam veldhospitaal waar een grote militaire begraafplaats nu nog aan herinnert.

Met deze editie blaast de Vredesfietseling, met VOS Vlaamse Vredesvereniging en Aan de IJzer als partners, maar liefst 40 kaarsjes uit.

Viert u mee?

Programma

AfficheKarelDeclercq2015BramDeBaere1080

U vindt het volledige programma en inschrijvingsformulier terug op www.vredesfietseling.eu

Enkele hoogtepunten:

  • donderdag – stevige fietsdag
  • vrijdag – rustige fietsdag met bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats in Waregem en het humoristische avondprogramma ‘Brave Little Belgium, 12 maanden plezier in Vlaamse velden’ van  cabaretier Karel Declercq
  • zaterdag zal helemaal herinneren aan de Eerste Wereldoorlog  – met een bezoek aan Lijssenthoek in Poperinge met vredeswake door VOS W-VL. – met een door Paul Van Heesvelde geleid bezoek aan sporennetwerk Elzentap – met de visie van Franky Bostyn over de herdenkingscultus in verschillende landen betrokken bij de Grote Oorlog.
  • zondag passeert de Vredesfietseling als vanouds de IJzertoren in Diksmuide met bezoek aan de tentoonstellingen ‘De ZIJ-kant van de oorlog’ en ‘De Belgische soldaat’
Tip
In het weekend maakt de Vredesfietseling een lus met vertrek op zaterdag in Kortrijk en aankomst op zondag opnieuw in Kortrijk.
Ideaal voor een weekenduitstap.

Practica

– U kan één of meerdere dagen meefietsen.
– Elke dag kan aangesloten worden.
– Deelnameprijs:
– € 40 per dag voor 30+ers / € 30 voor -30ers. (incl. maaltijden en overnachting)
– € 20 en € 15 (excl. ontbijt/avondmaal en overnachting).
– Gemiddeld fiets-tempo van 18 km/u.
– Best met stadsfiets of MTB (koersfiets wordt afgeraden)