Vlaamse weigering wapenuitvoer naar Saudi-Arabië verdient lof

Vlaamse weigering wapenuitvoer naar Saudi-Arabië verdient lof
  •   07/01/2016
  •   VOS

wapenexport

Door een vergunning te weigeren voor wapenuitvoer naar Saudi-Arabië heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de juiste keuze gemaakt. Wie kan nog wapenexport toelaten naar een land dat 2016 inzette met een massa executie na een rechtsgang met haar op?

De Waalse minister-president Paul Magnette (PS) ziet geen graten in de aflevering van wapentuig aan Saudi-Arabië. De oliestaat is zelfs goed voor de afname van zo’n 37% van de Waalse wapenuitvoer. Wapens die het ook inzet in de Jemenitische burgeroorlog, waar het zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden.

Dit tot onvrede van de Vlaamse socialist Dirk Vandermaelen (sp.a) die verklaarde het ‘voor 500 procent’ oneens te zijn met Magnette. ‘We mogen geen handel drijven met landen die in oorlog zijn of die een duidelijk faciliterende rol spelen in een conflict, noch aan landen die de mensenrechten systematisch schenden’, aldus Vandermaelen.

VOS eist dat een algemeen uitvoerverbod van wapens naar oorlogvoerende landen wordt ingesteld, ook al is er geen rechtsgrond voor zo’n algemeen embargo.