Symposium Open Frontbrieven in het Vlaams Parlement

Symposium Open Frontbrieven in het Vlaams Parlement
 •   14/03/2017
 •   VOS

banner OF 29.04.2017

De Frontbeweging startte op 11 juli 1917 met de verspreiding van een aantal Open Frontbrieven, een mijlpaal in de emancipatie van Vlaanderen. Honderd jaar later willen VOS en Aan de IJzer (IJzerbedevaartcomité) hier op zaterdag 29 april 2017 bij stilstaan op een symposium in het Vlaams Parlement, de emanatie van het Vlaamse ontvoogdingsstreven. Daar presenteren zij een nieuwe tekstuitgave van de Open Frontbrieven.

Deze publicatie beperkt zich niet tot de klassieke brieven maar streeft volledigheid na, met opname van tot op heden onuitgegeven bronteksten. Bovendien worden de teksten aangevuld met omkaderende bijdragen van Guy Leemans, drs. Raf Praet, dr. Frank Seberechts,  dr. Luc Vandeweyer, Romain Vanlandschoot, prof. dr. Jan Velaers en prof. em. dr. Frans-Jos Verdoodt. Deze publicatie wordt op het symposium aan het grote publiek voorgesteld. Er wordt ook stilgestaan bij de betekenis van de Open Frontbrieven anno 2017.

In de Open Frontbrief van 11 juli 1917 verwoordde de Frontbeweging haar onvrede over de taaltoestanden in het Belgische leger en eiste ze zelfbestuur voor Vlaanderen en de opsplitsing van het leger in Vlaamse en Waalse eenheden. Tot op heden ontbrak een historiografische publicatie met focus op deze en de navolgende Open Frontbrieven.

Vlaamse Vredesvereniging VOS en Aan de IJzer namen gezamenlijk het initiatief om deze leemte op te vullen en bij de eeuwherdenking in 2017 een geannoteerde uitgave van de Open Frontbrieven te publiceren.

Iedereen is van harte welkom op ons symposium Open Frontbrieven dat zaterdag 29 april om 10.30u. doorgaat in het Vlaams Parlement, De Schelp, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel.

Programma

  • Welkomstwoord (Paul De Belder, voorzitter Aan de IJzer)
  • Historische context (dr. Luc Vandeweyer)
  • Het canon (drs. Raf Praet)
  • Het belang van bronnenuitgaven (prof. em. dr. Frans-Jos Verdoodt)
  • Muzikaal intermezzo Mama’s jasje
  • De Open Frontbrieven anno 2017 (Vlaams minister-president Geert Bourgeois)
  • Afsluitend woord (Ivo Coninx, voorzitter Vlaamse Vredesvereniging VOS)
  • Receptie
  • Presentatie (Journalist Rik Van Cauwelaert)

Verplicht inschrijven voor 18 april via 03 213 35 85 of info@vosnet.org met vermelding van ieders naam*, voornaam* en geboortedatum. Zonder deze informatie wordt u niet toegelaten in het Vlaams Parlement.

Opgelet
Op 29 april plant Infrabel werken tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid, waardoor je per trein niet tot in Brussel-Centraal kan sporen.

Voor meer info kan u terecht bij het secretariaat van VOS: 03 213 35 85 of info@vosnet.org.
Lees tevens de uitnodiging en het artikel in het maartnummer van De Vos.