Standpunt m.b.t. de Russische inval in Oekraïne

Standpunt m.b.t. de Russische inval in Oekraïne
  •   03/03/2022
  •   David Monjaerts

Op 4 augustus 1914 trok het leger van het Duitse keizerrijk België binnen, omdat het weigerde de Duitse troepen ongehinderd door ons grondgebied naar Frankrijk te laten trekken. Meer dan 100 jaar later, op 24 februari 2022, trok het Russische leger Oekraïne binnen, omdat het land weigerde de banden met het Westen te verbreken. Beide keren ontketende een niets ontziende inval een conflict op grote schaal, waarin alle grootmachten vroeg of laat verwikkeld raakten. De geschiedenis herhaalt zich. Toen bij ons, vandaag in het oosten.

Als realistische vredesvereniging zal VOS altijd pleiten voor een vreedzame oplossing, al weigeren we naïef te zijn over de recente ontwikkelingen. Rusland zal het op verschillende plaatsen succesvolle offensief niet stopzetten, omdat kleinere spelers als wij vrede eisen. Wat we wel kunnen en moeten doen, is verzekeren dat op de best mogelijke manier zorg wordt gedragen voor de burgerslachtoffers. Er moet meer worden ingezet op het toezenden van humanitaire hulpverlening en materiaal dat bescherming biedt tegen de gruwel van de hedendaagse oorlogsvoering. 

Rusland schond met zijn inval van 24 februari de soevereiniteit van een land en de drie kernwaarden van het Vlaamse IJzertestament. 

Nooit meer Oorlog 
Met de door Wit-Rusland ondersteunde Russische inval maken de voornoemde landen duidelijk dat ze geen voorkeur geven aan een diplomatieke oplossing voor een geopolitiek probleem. Integendeel verkiezen ze oorlogsvoering om hun doelen te bereiken.  
Godsvrede 
Het conflict in Oekraïne zet de in het land verblijvende gemeenschappen verder tegen elkaar op. Russische burgers die in eigen land actief opkomen tegen hun oorlogszuchtige overheden, worden door de staat neergeknuppeld en opgesloten. 

Zelfbestuur 
VOS heeft zich nooit uitgesproken tegen de afgescheurde republieken van Donetsk en Luhansk en heeft zich in zijn berichtgeving over deze oostelijke grens steeds gematigd uitgelaten. Het Oekraïense zelfbestuur wordt door deze Russische invasie echter onder druk gezet. Rusland heeft de ambitie getoond om de regering omver te werpen en te vervangen door een Russischgezind bestuur. 

Ooit wij, nu zij 
De Vlamingen toonden zich reeds massaal van hun solidaire kant en begonnen onder andere aan inzamelingen van nuttige materialen en geldsommen, namen deel aan protestmarsen tegen de inval en openden hun deuren voor Oekraïense vluchtelingen. 

VOS Vlaamse Vredesvereniging roept alvast al de leden en sympathisanten op om zich mee te engageren in solidaire acties tegen deze oorlog op het Europese continent..