En de winnaars zijn… Vredespoëzieprijs 2016

En de winnaars zijn… Vredespoëzieprijs 2016
  •   14/03/2016
  •   VOS

IMG_3036

GENT – Scholieren en volwassenen uit heel Vlaanderen namen in het najaar van 2015 deel aan de Vredespoëziewedstrijd van VOS – Vlaamse Vredesvereniging. Zaterdag was het dan eindelijk zover en werden de winnaars bekendgemaakt in Theater Tinnenpot tijdens een sfeervolle bijeenkomst met woord en muziek.

De verwelkoming viel te beurt aan juryvoorzitter prof. Frans-Jos Verdoodt. Samen met juryleden Jo Gisekin, Hugo Visser en Bruno De Laat las hij tijdens de wintermaanden met veel aandacht en zorg alle inzendingen door. Na een boeiende en beslissende juryvergadering in januari, moesten de aanwezigen zaterdag nog even in spanning afwachten want daar kwam Meneer Zee, een gepassioneerd verteller samen met muzikant Raf Druwé de avond opluisteren met vertelsels en deuntjes op harmonium. Het thema van deze editie, ‘de stad’ kwam naar voren in het verhaal ‘De stad, waar ‘Niemand’ ‘Iemand’ werd’.

Het juryverslag werd voorgedragen door Hugo Visser, waarbij hij uit de doeken deed wie er in de categorieën ‘scholieren’ en ‘volwassenen’ met de respectievelijk eerste en tweede prijs naar huis ging. In de categorie ‘scholieren’ mocht de 16-jarige Helawi Rand (Asse) zich tweede laureaat noemen en de geldprijs van €150 in ontvangst nemen voor haar gedicht ‘Witte duiven’. De eerste prijs van €300 in deze categorie ging naar de 17-jarige Siemen Van Londersele, die samen met zijn klas 6MTWE en 6WEWI van het Koninklijk Atheneum Voskenlaan in Gent deelnam en eerste laureaat werd met het gedicht ‘Huisvrede’. Adhoc partner provincie Oost-Vlaanderen gaf deze laureaten zaterdag de titel van CWRM-ambassadeur, waardoor ze in 2018 persoonlijk zullen worden uitgenodigd voor de installatie van het beeldjesproject dat herinnert aan de 600.000 slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem het leven lieten. De klassen werden tot peter gekroond.

In de categorie volwassenen werd er geen tweede prijs uitgereikt, aangezien er maar liefst twee personen aan de haal gingen met de hoofdprijs. Etienne Van den Steen (Brugge) overtuigde de jury met zijn gedicht ‘Zuidstation’ en Rik Dereeper (Rollegem) met zijn gedicht ‘Daktuin boven Antwerpen’. Beide gedichten waren van eenzelfde hoog niveau, maar op zo’n vormelijk diverse wijze – het ene gedicht was traditioneler, het andere gedicht vrijer van vorm – dat beiden €300 verdienden. De provincie Oost-Vlaanderen gaf hen twee stevige kunstnaslagwerken cadeau.

Vincent Vanhumbeeck, algemeen secretaris van VOS dankte de aanwezigen en stelde het Wereldboekendag-project van partner Rodenbachfonds in de belangstelling alvorens allen uit te nodigen voor de receptie.

Ga naar: