Bezoek de tentoonstelling ‘De Belgische soldaat’

Bezoek de tentoonstelling ‘De Belgische soldaat’
  •   04/11/2015
  •   VOS

Heb je ‘VOS aan de IJzer’ met bezoek aan de tentoonstelling ‘De Belgische soldaat’ gemist en ben je ondertussen nog niet in het Museum Aan de IJzer geraakt? Dan kan onderstaand bericht van Aan de IJzer je misschien overtuigen om dit toch in te plannen in de agenda. Gratis toegang met je lidkaart van VOS.

Veel lof voor gloednieuwe expo

Heel wat lovende woorden van de sprekers op de opening van de expo ‘De Belgische Soldaat’ …

‘Kledij, uitrusting, bescherming, dagelijks leven, vrijetijdsbesteding en vele andere aspecten komen aan bod. We zien de evolutie van een kleurrijk negentiende-eeuwse leger in 1914 evolueren naar het gestructureerde moderne leger uit 1918. 
De kenners onder ons zullen zeker de kwaliteit en de technische beschrijving van de gekozen stukken waarderen. Het brede publiek zal ongetwijfeld verrast zijn door de levensechte voorstellingen waarin de voorwerpen gesitueerd worden.’
Alex Deseyne – ere-conservator provinciaal museum Raversijde

‘Velen denken dat het Belgisch verhaal er één is van Luik naar de IJzer in 1914, zoals we verleden jaar uitgebreid herdacht hebben, en de omgekeerde beweging in 1918. Over de tussenperiode wordt eigenlijk niet zoveel gesproken en zeker niet over de transformatie die ons leger in die periode doormaakte van een slecht uitgerust en gedemotiveerd leger naar een meer moderne en efficiënte troepenmacht. De evolutie van uniformen en uitrusting is hét middel bij uitstek om dit visueel voor te stellen.’
Paul Breyne – federaal coördinator herdenkingen WOI

de belgische soldaat aan de ijzerIn deze tentoonstelling toont Aan de IJzer de evolutie die het Belgische leger heeft doorgemaakt in de periode van 1914 tot aan het einde van de oorlog. Ze hebben daarbij oog voor de grote veranderingen die leidden tot een standaarduniform. Maar ze tonen ook de vele pogingen van het leger om in te spelen op de specifieke noden van de soldaten, vaak met een verrassend resultaat als gevolg. De expo wordt afgesloten met een aangrijpend beeld – een universeel decor- dat de hoop op NOOIT-MEER-OORLOG uitstraalt.

Deze expo loopt tot 31 december 2017.